Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Πρόταση Αγροτικής Ανάπτυξης για το Δήμο Λαμιέων

(ISBN 978-960-93-7440-8/2015)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διανύουμε μια περίοδο όπου ο αγροτικός τομέας της χώρας δραστηριοποιείται σε ένα ευρωπαϊκό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, κυρίως, ως αποτέλεσμα της έντονης ύφεσης που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τις οικονομίες του συνόλου των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο ελληνικός αγροτικός τομέας μπορεί να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται, εκμεταλλευόμενος τις ρυθμίσεις και τα εργαλεία που θεσπίζονται με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, τόσο όσον αφορά στις άμεσες ενισχύσεις όσο και στις αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (όπως επενδύσεις εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, επενδύσεις διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας-αγροτουρισμός κ.λπ.), στις οποίες επικεντρώνεται το παρόν βιβλίο.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό και ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γεωπόνος – Ειδικευμένος σε θέματα Αειφορικής Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ελάχιστη συνεισφορά και συμμετοχή στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό βίο της περιοχής του προχώρησε στη συγγραφή ενός εξειδικευμένου βιβλίου για την αγροτική ανάπτυξη.

Με την πίστη ότι ο τομέας της αγροτικής οικονομίας έχει, πραγματικά, πολλά να προσφέρει στον τόπο, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο Δήμο Λαμιέων, θεωρώντας χρέος ως γεωπόνος, υπάλληλος, πολίτης/δημότης και γονέας, παρέχει άμεση και σφαιρική πληροφόρηση, συγκεντρώνοντας χρήσιμες αλλά και χρηστικές πληροφορίες. Παράλληλα, εκφράζει απόψεις και καταθέτει κρίσεις και προτάσεις ευελπιστώντας το βιβλίο να αποτελέσει ένα εργαλείο ενημέρωσης, αλλά ταυτοχρόνως και προβληματισμού.

Έχει δε, σημασία ότι το βιβλίο παρέχει πληροφορίες (ειδικά στο κομμάτι όπου εκτίθεται το σύνολο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του “αγροτικού ΕΣΠΑ” δηλαδή) για όλη τη χώρα, ξεπερνώντας τον αμιγώς τοπικό χαρακτήρα. Και τούτο διότι η αγροτική οικονομία αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια και φυσικά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μα και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Λαμιέων, καθώς μέσω στοχευμένων πολιτικών ο Δήμος μπορεί να προβεί στην πλέον αποδοτική χρήση συγκεκριμένων Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, οι δράσεις των οποίων απευθύνονται αποκλειστικά στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

Η ύλη του βιβλίου περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: Στο Πρώτο Μέρος δίνεται μια εκτενής ανασκόπηση των 15 από τα 17 χρηματοδοτικών Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Πυλώνας II). Στο Δεύτερο Μέρος γίνεται μια διεξοδική περιγραφή των άλλων 2 Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που απευθύνονται συγκεκριμένα σε χρηματοδότηση Δράσεων από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού. Στο Τρίτο Μέρος παρουσιάζεται μια Πρόταση για την Αγροτική Ανάπτυξη του Δήμου Λαμιέων. Τέλος, στο Τέταρτο Μέρος γίνεται μια αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» καθώς και της Εθνικής Στρατηγικής για την Αγροτική Ανάπτυξη της Περιόδου 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την προμήθεια του βιβλίου μπορείτε να απευθυνθείτε στο δίκτυο των βιβλιοπωλείων ΙΑΝΟΣ, σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης της Λαμίας ή στον συγγραφέα (Δρ. Κωνσταντίνος Ν. Μπαγινέτας, kbaginetas@yahoo.co.uk, τηλ.: 6937647705).

(πηγή)